Ekologisia vinkkejä koiran virikkeistämiseen osa 1

Koirat kaipaavat paljon lajinomaista tekemistä ja aivojumppaa elämäänsä,  ja virikkeistäminen on oiva tapa tarjota tekemistä koiralle. Mitä virikkeistäminen sitten tarkoittaa? Lyhyesti selitettynä virikkeistäminen on mitä tahansa puuhaa, jossa koira pääsee toteuttamaan lajinomaisia käyttäytymistarpeitaan. Esimerkiksi ruuan etsiminen hajuaistin avulla, repiminen ja kaivaminen ovat lajinomaista toimintaa koiralle. 

Virikkeistäminen lisää koirien hyvinvointia, vähentää stressitasoa ja parantaa koiran ja ohjaajan välistä suhdetta. Monien käytösongelmien hoitamisessa virikkeistämisestä on paljon apua oikeanlaisen koulutuksen ohella. Yleensä virikkeistämisessä koiran ohjaaja ei ole aktiivisessa roolissa, vaan koira toimii tavallisesti itsenäisesti. Esimerkiksi ruuan etsiminen ja muu nenänkäyttö on koiralle väsyttävää puuhaa, ja harvaa aktiivista koiraa saakaan väsytettyä pelkällä hihnalenkkeilyllä. Pitää kuitenkin muistaa, että koirat tarvitsevat myös runsaasti unta, joten riittävästä levosta ja palautumisesta pitää myös huolehtia. 

Jos koirasi syö kuivamuonaa, voit tarjota koirasi normaalin ruoka-annoksen joko osittain tai kokonaan vaikkapa virikematon avulla. Koiran ei tarvitse aina syödä kupista, ja sille onkin luonnollisempaa tehdä hieman töitä ruokansa eteen. Myös omistajalle on paljon hauskempaa seurata koiran ruokailua virikkeistämisen avulla. Monesti nirsolle koiralle ruoka maistuu paremmin, kun se tarjoillaan muuten kuin ruokakupista. Ahneelle koiralle taas tekee hyvää, kun se joutuu näkemään vaivaa ja käyttämään päätään ruokaa saadakseen. Muista että virikkeistämisen, aktivoinnin ja koulutuksen yhteydessä annettava ruoka tai namit ovat osa koiran päivittäistä ruokaa, eivät siis ylimääräisiä herkkuja. Voit tehdä koirallesi nameja myös itse. Ohjeita löydät netistä tai esimerkiksi Malin Ekblomin kirjoittamasta kirjasta “Haukun herkut – Helpot ja terveelliset lihanamit palkitsemiseen ja herkutteluun”. 

Eläintarvikeliikkeet pursuavat mitä erilaisempia leluja ja välineitä koirien aktivointiin ja virikkeistämiseen. Aina ei kuitenkaan tarvitse ostaa mitään erityisiä leluja, vaan voit käyttää myös kierrätysmateriaaleja. Seuraavien vinkkien avulla voit tehdä itse koirallesi esimerkiksi ekologisen virikematon kierrätysmateriaaleista, ja saat esimerkkejä siitä, miten voit hyödyntää tavallisia kotoa (tai esimerkiksi kierrätyskeskuksilta) löytyviä esineitä sekä lähiympäristöäsi koiran virikkeistämiseen. 

Kaksi erilaista virikemattoa  

Virikematto 1 

Tarvikkeet joita itse käytin 

-vanhat farkut  

-vanha lakana 

-vanhoja t-paitoja 

-kaulaliina 

-muita ylijäämäkankaita 

Tämä matto sai inspiraationsa vanhojen farkkujen lahkeista, kun mietin, mitä farkkukankaasta voisi tehdä. Tässä voit kuitenkin käyttää mitä tahansa kotoasi löytyviä kankaita ja materiaaleja. Alustakankaan olisi hyvä olla jotain suhteellisen tukevaa kangasta. 

Leikkasin farkuista lahkeet irti (Huomio! Voit leikata lahkeet irti niin, että yläosasta saat farkkushortsit itsellesi. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla siis!) Sitten leikkasin kummastakin lahkeesta toisen sauman auki, ja ompelin lahkeet yhteen, niin että niistä muodostui neliön mallinen “matto”. 

Sitten ompelin neliön mallisia tilkkuja, sekä erilaisia “taskuja” ja sommittelin ne farkkukankaan päälle. Ompelin tilkut farkkukankaaseen ristikkäin kulmasta kulmaan, niin että yhdestä tilkusta muodostuu neljä taskua. Taskut ompelin joko yhdestä tai kahdesta reunasta kiinni niin, että taskujen alle saa myös piiloteltua nameja. Kaulaliinan ompelin keskeltä kiinni, niin että molemmat päät voi rullata. Mitään tarkkoja ohjeita tälle matolle ei ole, sillä tämän tekemisessä on vain mielikuvitus rajana, tietysti koiran turvallisuus huomioiden. 

 

Herkkuja ja koiranruokaa piiloteltuna mattoon

Virikematto 2 

Tämän maton tekemiseen käytin vanhaa liukuestemattoa sekä vanhoja matonkuteita. Matonkuteesta leikataan sopivan pituisia pätkiä, jotka solmitaan yksinkertaisella solmulla liukuestemattoon kiinni kaksinkerroin. Tämä on todella helppo tehdä, joskin solmiminen on aika aikaa vievää. Kun matto on valmis, ripottele herkkuja maton hapsujen sekaan ja anna koiran etsiä.  

Tässä oli ensimmäinen osa ekologisista vinkeistä koiran kanssa puuhailuun. Toivottavasti sait tästä inspiraatiota, toivon teille mukavia puuhahetkiä koirasi kanssa! Toisessa osassa tuunailen pehmolelua ja kerron vinkkejä tavallisten kotoa löytyvien esineiden hyötykäyttöön, sekä miten voit hyödyntää lähiympäristöä koiran virikkeistämiseen.

Teksti ja kuvat Maija Palsa / LuNe20

Mallina toimi Torsti-koira.