Väinönputki
Yleiskuvaus ja käyttötarkoitus
100–250 cm korkea kaksi- tai monivuotinen sarjakukkaiskasvi. Yleinen laji Lapin alueella. Tykkää kosteasta kasvupaikasta. Väinönputki sopii sisäiseen ja ulkoiseen käyttöön. Sillä on pitkä käyttöhistoria ja sitä on käytetty rohdoskasvina mm. Vatsa- ja suolistovaivoihin, flunssan oireisiin, särkyihin ja vastustuskykyä parantamaan.
Lisäystapa
Siemenlisäys. Talvella hankitut siemenet vaativat kylmäkäsittelyn ennen kylvöä, joten ne sekoitetaan esim. kosteaan hiekkaan ja pidetään 4-5 viikkoa +0–3 C:ssa. Siementen itäessä ne kylvetään potteihin tai hajakylvönä laatikkoon.
Istutus-/kylvöaika
Siemenet kylvetään syksyllä, koska ne tarvitsevat kylmyyttä itääkseen. Kylvökset itävät keväällä. Syksyllä taimet voi siirtää esim. Harjupenkkiin. Harjuviljely paras juurten noston kannalta.
Ravinnetarve
Typpeä 2–3 kertaa kasvukaudella. Muut tärkeät ravinteet kalium ja boori. Lantaa ja lietettä ei tule käyttää viljelyssä, sillä se johtaa sadon liian korkeaan mikrobipitoisuuteen.
Maalaji + pH – suositus
Kostea ja runsasravinteinen savi- tai multamaa, pH neutraali tai lievästi hapan.
Kasvinsuojelu/rikkakasvien torjunta
Rikat kitketään, harataan tai mullataan. Musta muovi tai eloperäisen katteen käyttö tehokas keino estää rikkaruohojen kasvua. Väinönputkea voi vaivata virustaudit sekä ruoste- ja härmäsienet. Härmän torjumiseen pidetään kasvusto ilmavana ja vältetään liiallista typpipitoista lannoittamista. Torjuntaruiskutukset mäntysuopaseoksella tai luomutuotannossa sokeroimattomalla puolukka- tai pihlajanmarjamehulla. Sarjakukinnot houkuttelevat mesipistiäisiä, kukkakärpäsiä ja kovakuoriaisia.
Sadonkorjuu: korjuumenetelmä ja aikataulu
Jo ensimmäisenä vuonna voi kerätä lehdet. Nuoret lehdet ja varret kerätään keväällä, kun maku miedoimmillaan. Jos varret leikataan ennen kukintaa, kasvista tulee monivuotinen. Juuret kerätään toisen kasvuvuoden syyskuussa tai alkukeväästä ennen kasvun alkua. Pieniltä viljelmiltä juuret nostetaan talikolla ja isommilta pelloilta nostokoneella. Siementuotantoon valittuihin kasveihin jätetään kukkavarret ja ne kerätään heinä-elokuussa, kun siemenet ovat keltaisen ruskeita. Parhaat siemenet pääkukinnosta ja ensimmäisestä sivukukinnosta. Siemeniä kannattaa kerätä joka vuoden sadosta.
Sadon käyttö + markkinointi
Koko kasvi voidaan hyödyntää. Nuoret lehdet sopivat salaatteihin. Nuoret varret ja lehtiruodit voi käyttää kuorittuna tuoreeltaan. Juuret listitään ja pestään lyhyen liotuksen jälkeen. Sitten viipaloidaan ja kuivataan n. 35 oC 3–4 vrk. Kuivatut juuret voi jauhaa jauhoksi. Säilöntä onnistuu myös uuttamalla tai pakastamalla. Kukkavarret kuivataan n. viikon verran lämpimässä, jonka jälkeen siemenet varisevat helposti. Varastointilämpötila siemenille +1-5oC. Viljellään lääke-, kosmetiikka-, makeis-, alkoholi- ja virvoitusjuomateollisuuden tarpeisiin. Tärkein käyttömuoto on kasvista saatava eteerinen öljy.