Ekologisia vinkkejä koiran virikkeistämiseen osa 2
Ensimmäisessä osassa kerroin kahden erilaisen virikematon teosta koiralle. Tässä osassa käytetään kotoa löytyviä materiaaleja sekä lähiympäristöä hyödyksi virikkeistämisessä.
Tuunattu pehmolelu ja pyyherulla
Kierrätyskeskuksilta ja kirpputoreilta löytyy usein pehmoleluja halvalla tai ilmaiseksi. Näitä voi antaa koiralle leluiksi – monet koirat tykkäävät repiä pehmoleluja. Muista aina valvoa koiran leikkejä, ettei se niele osia pehmolelusta. Jos pehmolelulla on muoviset silmät ja nenä, ne voi leikata pois, jotta koira ei niele niitä.
Tässä erittäin helppo ohje pehmolelun tuunaamiseen:
Tarvitset vanhan pehmolelun, vanhan käsipyyhkeen tai muun kankaan, sakset sekä koiran ruokaa tai nameja.
Leikkasin pehmolelun “vatsaan” saksilla viillon ja poistin kaikki vanut pehmon sisältä. Halutessaan tämän viillon reunat voi ommella siistiksi ompelukoneella, itse jätin ne ompelematta, koska materiaali on sellaista, että se ei helposti purkaannu. Sitten laitoin pyyhkeen sisään koirannappuloita ja rullasin pyyhettä niin, että nappulat jäävät piiloon, kuvan osoittamalla tavalla. Kun pyyhe oli kokonaan täytetty ja rullattu, taittelin sen vielä mahdollisimman pieneksi, ja laitoin sen pehmolelun sisälle. Koiran pitää repiä pyyhe pehmon sisältä ja etsiä nappulat pyyhkeestä. Tässä omassa versiossani pyyhe oli hieman liian iso pehmon sisään, joten koiralla oli haastetta saada pyyhe revittyä pehmon sisältä. Voisin siis leikata pyyhettä hieman pienemmäksi, jos haluaisin vähemmän haastetta koiralle.
Tällaistä pyyherullaa, jonka sisällä on nameja, voi käyttää myös pelkiltään. Erittäin helppo ja nopea tapa virikkeistää koiraa! Myös vanhaa lakanaa voi käyttää.
Kotoa löytyvien esineiden hyötykäyttöä virikkeistämisessä
Kotoa löytyy kaikenlaisia esineitä joita voi käyttää koiran aktivointiin. Tässä on muutamia vinkkejä.
Olen käyttänyt konvehtirasioiden muovilokerikkoja ja kierrätyskeskuksesta löytämiäni vanhoja silikonisia jääpalamuotteja niin, että täytän ne joko raakalihalla tai märkäruualla ja laitan pakastimeen. Jäätyneen ruuan nuolemisessa ja järsimisessä on koiralle puuhaa melko pitkäksi aikaa.
Tyhjien vessa- ja talouspaperirullien hylsyjen sisään voi laittaa koiran ruokaa ja taitella hylsyn päät umpeen. Lisähaastetta saa, kun laittaa hylsyn jonkin muun kartonkipakkauksen, tai vaikkapa useamman sisään. Tämän parissa koira saa tyydyttää repimisen tarvettaan.
Ylösalaisin käännettyjen muovimukien tai kertakäyttöastioiden alle voi piilottaa ruokaa ja antaa koiran pähkäillä, miten ruuan sieltä saa.
Ympäristön hyödyntäminen virikkeistämisessä
Koiran kanssa ulkoillessa kannattaa hyödyntää lähiympäristön tarjoamat mahdollisuudet kaikkeen hauskaan puuhaan. Lenkin yhteydessä voi tarjota vaikkapa iltaruuan ripottelemalla sen laajalle alueelle nurmikolle tai lumihangelle ja antaa koiran etsiä. Ethän tee näin vilkasliikenteisten teiden lähettyvillä! Metsässä voit piilotella ruokaa kantojen päälle, puunrunkojen koloihin, lakastuneiden lehtien alle ja muihin luonnon tarjoamiin piilopaikkoihin. Myös puistonpenkkien päälle ja alle voi piilotella ruokaa. Hyödynnä piilopaikat myös korkeussuunnassa, niin että koira joutuu kurottelemaan esimerkiksi puunrunkoa vasten löytääkseen herkkunsa.
Toivottavasti näistä vinkeistä ja ohjeista oli hyötyä ja iloa sinulle ja ennenkaikkea koirallesi. Mukavia yhteisiä virikehetkiä! 🙂
Teksti ja kuvat Maija Palsa / LuNe20
Mallina toimi Torsti-koira