Herkuttele tähteillä
Yleensä jokaiselta aterialta jää jotain tähteeksi esim. perunaa, riisiä, vihanneksia, tofua, kalaa, kanaa, lihaa, makkaraa, juustoa yms. Pienetkin määrät kannattaa hyödyntää uusien ruokalajien raaka-aineina.
Tässä on muutamia hyviä vinkkejä tähderuoiksi:
Suomalainen, kaikkien tuntema versio on pyttipannu, jonne voi laittaa ylijääneet perunat, vihannekset, lihaa, kanaa, kalaa tai makkaraa. Kaikki vaan pannulle paistumaan, mausteeksi sipulia, suolaa ja pippuria. Päälle voi vielä halutessaan laittaa paistetun munan. Hyvää on.
Italialainen tekee tähteistä pizzaa. Kätevää on pitää aina valmista taikinaa jääkaapissa ja leipoa siitä sitten pizza, johon aterian tähteet voi upottaa oman makunsa mukaan. Tomaattikastikkeen voi tehdä esim. tähteeksi jääneestä salaatista tehosekoittimessa. Mausteeksi tuoreita yrttejä ja vaikka chiliöljyä. Pizzaa paistetaan kuumalla pellillä uunissa 10 min. / 225 astetta. Herkullista ja helppoa.
Espanjalainen tapa on tehdä tähteistä paellaa. Riisiä pannulle hautumaan ja tähteet sekaan, liemeksi kana- tai kasvislientä, valkoviini sopii myös hyvin jos on jäänyt yli aterialta. Mausteeksi esim. valkosipulia, sipulia, chiliä, paprikaa ja sahramia, suolaa ja pippuria. Annetaan hautua kattilassa 20 min. Koristellaan sitruunalla ja persiljalla. Helppoa ja herkullista.
Korealaisten tähderuoka on bibimbab. Ylijäänyt riisi lämmitetään kulhon pohjalle, siihen paistetaan gochujang tahnalla maustettu liha, kana, kala tai tofu ja kuumassa vedessä rapsakaksi kypsennetyt vihannekset ja päälle kevyesti paistettu muna ja korealaista maustekastiketta. Ihanaa, uutta ja erilaista.
Muita helppoja tapoja tehdä tähteistä herkkua on esim. erilaiset munakkaat:
Munat vatkataan, paistetaan pannulla ja sekaan laitetaan aterialta jääneet tähteet ja maustetaan tarvittaessa.
Italialainen versio munakkaasta on frittata, eli uunimunakas. Munat, maito ja aterialta jääneet tähteet sekoitetaan ja paistetaan uunissa 30 min./200 astetta, kunnes on hyytynyt. Mausteeksi suolaa, pippuria ja yrttejä.
Tähteistä syntyy myös herkullisia jälkiruokia. Ylijääneet, ylikypsät hedelmät, marjat ja maitotuotteet voidaan pyöräyttää herkulliseksi smoothieksi.
Köyhät ritarit syntyvät kuivahtaneista leivistä tai pullasta. Paistetaan kullankeltaiseksi ja päälle marjoja, hilloa, kermavaahtoa tai vaahterasiirappia. Ah niin herkullista.
Lisää tietoa ja reseptejä löytyy: