Keltasauramo

Anthemis (Cota) tinctoria “Kelwayi”

Yleiskuvaus ja käyttötarkoitus

Kuivuutta sietävä kaksi- tai monivuotinen koristekasvi (perenna), kukkii kesäkuun lopusta myöhäissyksyyn, kasvaa 60–90 cm korkeaksi. Tavallisesti haaraton tai niukkahaarainen, varsi pysty ja jäykkä, lyhytkarvainen latvasta. Lehdet pienet ja ohutliuskaiset. Mykerön kukat kirkkaankeltaisia, kärjestä kolmehampaisia. Ryydintuoksuinen. Houkuttelee päivä- ja yöperhosia, mesipistiäisiä ja kovakuoriaisia. Käytetään puutarhoissa koristekasvina, lehdistä sekä kukista saadaan erilaisia keltaisen sävyjä värjäämistä varten.

Lisäystapa

Siemenlisäys ja jakaminen.

Istutus/kylvöaika

Kylvöaika helmi-syyskuu, voi esikasvattaa helmi-maaliskuussa sisällä tai kylvää touko-syyskuussa ulkona ruukuissa tai avomaalla aurinkoiseen paikkaan muokatun maan pintaan tai kevyesti peiteltyyn maahan. Istutus kesällä aurinkoiseen paikkaan, taimien istutustiheys/riviväli 30–40 cm.

Ravinnetarve

Kasvi menestyy niukkaravinteisissakin paikoissa, joten lannoitetta ei juuri tarvita, helppo ylläpitää.

Maalaji ja pH-suositus

Hyvin läpäisevä kalkkipitoinen, hiekkainen maaperä tai savimaa, menestyy happamassa, emäksisessä ja neutraalissa maassa, optimaalinen pH suositus 5,8–6,8.

Kasvinsuojelu/rikkakasvien torjunta

Luomusertifioidut etanapelletit eri etanalajeja vastaan. 2–4 viikkoa ennen kylvöä/istutusta voidaan käsitellä maaperää rikkakasvien luomutorjunta-aineella.

Sadonkorjuun menetelmä ja aikataulu

Ensimmäisen vuoden syksyllä kasvit leikataan lähelle maata ennen kukintakauden loppua, jotta ne ehtivät tuottaa uutta kasvua, mikä auttaa niitä talvehtimaan. Seuraava vuonna kukkii jo alkukesästä. Kerätään pitkin kesää.

Sadon käyttö ja markkinointi

Leikkokukkana. Kuivattu kasvi koristekäyttöön, kuivatut kukinnot värjäykseen. Taimet ruukuissa keväällä.