Mihin kaikkeen käytöstä poistamani tekstiilit kelpaavat?

Apua, kaappini on taas kutistanut vaatteeni, koi on rei’ittänyt neuleeni ja rippipukuni ei ole enää tämän päivän tyyliä!!! Mitäs niille nyt pitäisi tehdä? Tässä muutama vinkki…

Farkut: Vie käyttökelpoiset kierrätykseen, puhtaina kirpputorien kautta myyntiin, lahjoitetaan-ryhmien kautta kiertoon, vaatekeräyslaatikoihin hyväntekeväisyysjärjestöille. Farkkukangas sopii myös tuunaukseen ja korjaukseen, kädentaitomateriaaliksi. Farkkukankaasta saat tehtyä vahvoja kasseja tai matonkudetta. Likaiset kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen.


Peralla päässä suoraan farkunlahkeesta ommeltu pipo jossa somisteena Peran hiukan hipahtavaan tyyliin sopiva jämälangasta virkattu kukkanen. Kaulassa hänellä on t-paidan helma joka on trendikkäästi hapsutettu. Mukana Peralla on  farkkujen housuosasta ommeltu kevyt tabletti-laukku.

T-paidat ja muut trikoovaatteet: Vie puhtaat ja ehjät kirpputorien kautta myyntiin, lahjoitetaan-ryhmien kautta kiertoon, vaatekeräyslaatikoihin hyväntekeväisyysjärjestöille. Tai tuunattavaksi, kädentaitomateriaaliksi, matonkuteiksi, räteiksi tai poistotekstiilinkeräykseen. Likaisina polttokelpoiseen.


Matonkuteista voi virkata vaikka hienoja ruukunsuojuksia tai koreja. Tässä kuvassa virkattu jakkaransuojus ja noista punaisista pylpyröistä tulee vielä jonkun verran lisääntyessä matto.

Takit, housut, hameet ja paidat: Vie käyttökelpoiset kierrätykseen, puhtaina kirpputorien kautta myyntiin, lahjoitetaan-ryhmien kautta kiertoon, vaatekeräyslaatikoihin hyväntekeväisyysjärjestöille. Nämä sopivat myös tuunaukseen tai korjaukeeen, kädentaitomateriaaliksi tai poistotekstiilinkeräykseen. Likaiset polttokelpoiseen jätteeseen. Ennen jäteastiaan vientiä kannattaa ottaa talteen vetoketjut, napit yms koristeet.


Tässä Kyllikillä videonauhalla virkatulla tölkkinipsuilla somistettu vanha pusero, kaulassa t-paidoista leikatuilla kuteilla tehty koru. Olkapäällä roikkuu matonkuteista virkattu persoonallinen olkalaukku.

Alusvaatteet eivät kelpaa tekstiilinkeräykseen, joten ne kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen.

Sukat: siivousvälineeksi. Kädentaitajat loihtivat niistä keppihevosia, käärmeitä ja ties millaisia ihania leluja.

Sukkahousuista löytyy googlettamalla vaikkas minkämoisia käyttöniksejä. Polttokelpoinen jäte on sitten se paikka kun kaikki konstit on käytetty. Ei siis poistotekstiileihin.

Puhtaat pyyhkeet ja liinavaatteet: Vie puhtaina kirpputorien kautta myyntiin, lahjoitetaan-ryhmien kautta kiertoon, vaatekeräyslaatikoihin ja hyväntekeväisyysjärjestöille. Tarjoa eläintensuojelujärjestöille tai lahjoitetaan-ryhmien kautta kiertoon.
Retro-pussilakanoista saa tehtyä iloisenvärisiä tunikoita. Lakanoista jää usein molemmista päistä hyväkuntoista kangasta joista voi tehdä tyynyliinoja. Valmiiksi sopivan kokoisiksi leikattuna saat hyviä rättejä siivoukseen tai autotalliin äijäselle korjaushommiin. Matonkuteiksi tai sitten poistotekstiilinkeräykseen. Likaiset suoraan polttokelpoiseen.


Erilaisia pehmoleluja voi tehdä ylijäämäkankaista tai jopa esim. jostain vaatteista. Tällä kärmeksellä on tärkeä tehtävä toimia linnunpelättimenä ikkunan luona ettei tipuset lennä ikkunaa päin.
 

Sisustustekstiilit: Vie verhot ja pöytäliinat puhtaina ja ehjinä kirpputorien kautta myyntiin, lahjoitetaan-ryhmien kautta kiertoon, vaatekeräyslaatikoihin hyväntekeväisyysjärjestöille. Kädentaitajat voivat tehdä niistä upeita koristetyynyjä. Kankaasta riippuen käy myös matonkuteiksi. Valoverhoista voi tehdä kestohedelmäpusseja kauppareissuille. Puhtaat käyvät myös poistotekstiileiksi ja kelvottomat sitten polttokelpoiseen jätteeseen.

Tyynyt, peitot ja pehmusteet eivät kelpaa poistotekstiileihin, mutta käyttökelpoiset voidaan laittaa kierrätykseen, puhtaina kirpputorien kautta myyntiin, lahjoitetaan-ryhmien kautta kiertoon, vaatekeräyslaatikoihin hyväntekeväisyysjärjestöille. Kädentaidoissa voi käyttää esim. pehmolelujen sisälmyksinä. Filteistä saa hyviä lattianpyyhkeitä. Ei niin kädentaitoiset voivat laittaa polttokelpoiseen jätteeseen.

Siivoukseen voi käyttää niin lakanat, pyyhkeet kuin erilaiset jämätilkut, repii tai leikkaan ne valmiiksi sopivankokoisiksi. Sametilla lähtee hyvin pölyt. Muut hyviä kaikenlaiseen pyyhkimiseen. Vanha pyyhe toimii nyt lattianpyyhkimenä ja sukka on helppo laittaa harjan päähän ja sitten käytettynä vaan suoraan polttokelpoiseen roskikseen.

Matot: hyväkuntoisina kiertoon, huonokuntoisina polttokelpoiseen

Vyöt, laukut ja kengät: Käyttökelpoiset kierrätykseen, puhtaina kirpputorien kautta myyntiin, lahjoitetaan-ryhmien kautta kiertoon, vaatekeräyslaatikoihin hyväntekeväisyysjärjestöille. Poistotekstiileihin eivät kelpaa, joten sitten polttokelpoiseen jätteeseen.

Vanhasta neuleesta saat purettua lankaa uutta kierrosta varten.

Saatan ostaa kirppiksiltä jonkin aivan vääränkokoisen vaatteen kauniin kankaan takia ja sitten tehdä siitä jotain itselle mahtuvaa, vaikka vaan tuubihuivin ja hiusdonitseja. Neulevaatteita saatan ostaa purkaakseni kivan langan uudelleenkäyttöön.