Mitä saadaan, kun yhdistetään sinfoniaorkesteri, kaksi innokasta lyömäsoittajaa ja roskia? 

No tietenkin Trash – Roskissankarit! 

Opintoryhmämme sai kutsuvierasliput Trash-yhtyeen konserttiin Turun konserttitalolle. Yhden aamupäivän ajaksi saimme unohtaa kaiken opiskelustressin ja heittäytyä mukaan vauhdikkaaseen esitykseen. Konsertissa soitettiin perinteisten orkesterisoitinten lisäksi mm. katuharjoja, roskiksia, sanomalehtiä ja metalliromua – siis kaikkea sellaista, jonka joku saattaisi mieltää roskaksi! 

Kuvat trash.dk (yhtyeen luvalla)

Trash – Roskissankarit on tanskalaisten Hamiltonin ja Mikkelsenin vuonna 2002 muodostama duo, joka esiintyy orkesterien kanssa soittaen itse erilaisista kierrätystavaroista tehtyjä soittimia. 

Konsertti oli suunnattu lapsille, mutta aikuisinakin nautimme esityksestä. Esiintyjät ottivat ihailtavasti haltuun niin lavan kuin yleisönkin – yhdistävänä kielenä musiikki. Turun konsertissa duo esiintyi huikean Turun filharmonisen orkesterin kanssa ja konsertissa kuultiinkin muun muassa Edvard Griegin ja Johannes Brahmsin musiikkia höystettynä erilaisilla arkipäivän tavaroista tehdyillä lyömäsoittimilla ja vauhdikkaalla esiintymisellä.   

Jäteneuvojina innostuimme erityisesti siitä, kuinka kekseliäästi eri materiaalit oli muutettu soittimiksi. Nykymaailmassa paljon käyttökelpoista materiaalia päätyy jätteeksi, vaikka uudelleenkäytön keinoja on monia. Toisen roska on toisen soitin!  

Saimme ainutlaatuisen mahdollisuuden tavata Trash-muusikot ja haastatella heitä konsertin jälkeen. Katso haastattelu videolta: 

Videolla käytetyt kuvat trash.dk (yhtyeen luvalla), Anne Malin, Johanna Orrensalo ja norden.org / Vita Thomsen CC BY-NC-SA 4.0 
Videon kuvaus Johanna Orrensalo 
Editointi Sarianne Alenius ja Marko Reini

Trash-yhtyeen pääviesti on, että musiikkia voi tehdä kuka vain ilman kalliita soittimia. Musiikilla kerrotaan tarinoita – vain mielikuvitus on rajana! 

Ympäristöalan opiskelijoina halusimme tietää, voiko roskia soittamalla pelastaa maailman. Kysymyksemme sai aikaan spontaanin naurunremahduksen. Yhdistämällä musiikin ja kierrätyksen voidaan pitää hauskaa, ja ehkä siinä sivussa vähän pelastaa maailmaakin. 

Tämän jutun ovat kirjoittaneet ympäristönhuoltajaopiskelijat jäte- ja kierrätysneuvonnan kurssilla.

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *