Pienennetään yhdessä ruokahävikkiä

Ruoalla ja ruokahävikillä on suuri vaikutus ympäristöön. Vaikutukset johtuvat ruoan ja sen tuotannon aiheuttamista päästöistä ilmaan ja veteen, sekä muutoksista elinympäristöihin ja luonnonmonimuotoisuuteen. 

Ruokahävikki => ruokaa, joka on alun perin ollut syömäkelpoista, mutta joka päätyy biojätteeksi. 

Ruokahävikki jakautuu ruokaketjussa 

  • Kotitaloudet 33 % 
  • Elintarviketeollisuus 23 % 
  • Ravitsemispalvelut 17 % 
  • Kauppa 16 % 
  • Alkutuotanto 11 % 

*Luku ei sisällä peltoon jäävää satoa. 

RUOKA ON ARVOKASTA, ÄLÄ HEITÄ SITÄ ROSKIIN! 

Pauligin ja Luonnonvarakeskuksen ruokahävikkilaskurin avulla voit arvioida, paljonko sinun kotonasi syntyy hävikkiä. Samalla saat arvion hävikin rahallisesta arvosta ja sen aiheuttamasta hiilijalanjäljestä. 

Käy kurkkaamassa! 

https://www.pauliggroup.com/fi/vastuullisuus/ruokahavikkilaskuri

Livian Tuorlan keittiön ajatuksia esimiehen kertomana: 

Ruokahävikin hallinta: 

  • ostot menekin mukaan 
  • pakkauskoot sopivia 
  • käytetään ennen kuin päivämäärät menevät yli 
  • ruokalistasuunnittelu, sellaisia ruokia joita syödään 
  • selvitetään ruokailijoiden määrä 
  • ei laiteta kaikkea valmistettua ruokaa tarjolle, jolloin sen voi käyttää myöhemmin 
  • ruokaa tarjolle sopivan kokoisissa astioissa 
  • hävikkiruokaa myydään edullisesti 
  • loppu eläimille ja biojätteeseen

Vinkkejä ruokailijoille 

OTA LAUTASELLE VAIN SEN VERRAN MITÄ VARMASTI JAKSAT SYÖDÄ, LISÄÄ VOI HAKEA. 

Jos et tiedä mitä ruoka sisältää, niin kysy! 

Tutustu erilaisiin elintarvikkeisiin ja makuihin.