Pöytäliinasta bilepaidaksi – ja muita vinkkejä

Meiltä kaikilta varmasti löytyy jo aikansa eläneitä, nuhjuisia tekstiilejä. Ennen kuin heität vanhoja tekstiilejä pois, harkitse, voisitko saada niistä vielä käyttökelpoisia esimerkiksi värjäämällä tai keksimällä niille uuden käyttötarkoituksen. 

Pirteää keltaista 

Kuva: Janni Laakeristo

Löysin kirpputorilta aivan ihanan virkatun liinan. Se oli kuitenkin jo melko käytetyn näköinen, joten päätin värjätä sen. 

Kurkumalla saa helposti värjättyä luonnonkuituisia tekstiilejä kauniin keltaisiksi. Kiehauta vesi ja lisää sinne kurkumaa. Eri määrästä kurkumaa tulee eri vahvuisia värisävyjä. Halutessasi voit lisätä joukkoon esimerkiksi kahvia, jolla saat taas hieman erilaisen värin. Laita tekstiili veteen värjäytymään noin 10-15 minuutiksi. Kun väri on tarttunut siihen, voit huuhdella sen viileällä vedellä. Huomioi, että värjätystä tekstiilistä saattaa irrota väriä, joten älä laita sitä pesuun sellaisten pyykkien kanssa, jotka saattavat värjäytyä. 

Lisää käyttöaikaa anorakille 

Kuva: Janni Laakeristo

Minulla oli vanha ja virttynyt anorakki, josta en kuitenkaan vielä halunnut luopua. Kuvassa näkyvissä kirkkaankeltaisissa kohdissa oli kangasmerkkejä, jotka poistin anorakin värjäystä varten ja ompelin takaisin saatuani värjäyksen tehtyä. 

Käytin värjäyksessä Dylonin tekstiiliväriä sävyssä Olive green. Väri soveltuu kodintekstiilien värjäykseen ja se sopii erityisesti puuvillalle, pellavalle ja viskoosille. Voidaan käyttää myös villalle, silkille, puuvilla-polyesterille ja polyesteri-viskoosille, mutta värjäystulos on vaaleampi. Väriä käyttäessäsi muista tarkistaa pakkauksesta, minkä verran väriä tarvitset tekstiiliisi. Yksi 50g:n pakkaus riittää värjäämään noin 250g kuivana punnittua kangasta. Värjäykseen tarvitset myös ruokasuolaa. 

Ohje tekstiilin värjäykseen Dylon tekstiilivärillä: 

  1. Pese tai kastele värjättävä tekstiili ja jätä kosteaksi. 
  1. Liuota väriaine 0,5 litraan lämmintä vettä ja sekoita hyvin.  
  1. Kaada pesuvatiin noin 6 litraa lämmintä vettä ja sekoita siihen 250g suolaa. 
  1. Lisää suolaveteen väriliuos ja sekoita hyvin.  
  1. Upota värjättävä tekstiili liuokseen. 
  1. Sekoita ensin 15 minuutin ajan ja sen jälkeen säännöllisin väliajoin 45 minuuttia, jotta lopputuloksesta tulee mahdollisimman tasainen. 
  1. Huuhtele tekstiili kylmällä vedellä ja pese vielä sen jälkeen lämpimällä vedellä. Kuivata suojassa kuumuudelta ja auringolta. 
Kuva: Janni Laakeristo

Pöytäliinan uusi elämä 

Kuva: Janni Laakeristo

Pohtiessani pikkujouluvaatetusta hoksasin, että minulla oli kaapissa pölyttymässä äitini vanha joululiina. Päätin siis ommella siitä itselleni pikkujouluteemaan sopivan paidan.  

Otin mallia paljon käyttämästäni paidasta ja leikkasin joululiinasta kankaat sen mukaan ja ompelin palaset yhteen. Innostuinpa vielä tekemään tonttulakinkin. Minulta löytyy perinnöksi saatu ompelukone, joten ompelu ei kauaa vienyt. Mikäli sinulta ei löydy ompelukonetta, voisitko ehkä lainata sellaista joltakulta? 

Vanhat luonnonkuituiset materiaalit, esimerkiksi lakanat sopivat hyvin uusiokäytettäviksi siivousliinoina kotona tai vaikkapa autotallissa. 

Onko sinulla jokin hyvä kierrätysniksi vanhojen tekstiilien uusiokäyttöön? Kerro se kommenteissa! 

Kirjoittanut: Janni Laakeristo