Aikamatka 20360: Epätoivoinen yrityksemme kuvata sanoin sanoinkuvaamatonta. Tämä täytyy kokea itse! 

Vierailimme opintoryhmämme kanssa Runosmäen entiseen nuorisotilaan rakennetussa Aikamatka 20360 -näyttelyssä perjantaina 28.4. Lähdimme matkaan ilman ennakko-odotuksia ja uteliaina näkemään, miten näyttely on toteutettu ja kuinka siinä on käytetty kierrätettyä materiaalia. Ympäristönhuolto-opiskelijoina innostumme aina uusista tavoista hyödyntää jo olemassa olevaa materiaalia. Näyttely oli mykistävän kokonaisvaltainen kokemus ja lumosi meidät omaperäisyydellään. 

Vastaavia purkutalonäyttelyitä on ollut esimerkiksi Keravalla vuonna 2021, jonka Taiteen kotitalo -näyttelyssä vieraili peräti 30 000 kävijää. Aikamatka 20360 -näyttelystä tekee vielä erityisemmän siinä käytetyt kierrätysmateriaalit. Teosten materiaalit on kerätty muun muassa osallistujilta, yrityksiltä ja netin lahjoitusryhmistä, vain teoksissa käytetyt liimat ja maalit ovat ostettuja. Näyttely on toteutettu 300 vapaaehtoistekijän voimin yhteisötaiteilijoiden Pia ja Sophia Bartschin johdolla.  

Valokuvat: Anne Malin

Aikamatka elämän synnystä kauas tulevaisuuteen 

Näyttely on aikamatka alkuräjähdyksestä vuoteen 20360. Matkan aikana vierailija kokee elämän synnyn, ihmisen kulttuurien ja teknologian kehittymisen sekä kehityksen tuomat ilmiöt, hyvässä ja pahassa. Näyttely ottaa vahvasti kantaa moniin yhteiskunnallisiin ilmiöihin: vanhojen kulttuurien tuhoamiseen, maaorjuuteen, kapitalismiin sekä luontokatoon ja ympäristön tuhoutumiseen. Näyttelyä kiertäessämme väistämättä ajattelimme, kuinka lyhyessä ajassa ihminen on onnistunut tuhoamaan ympäristönsä. Olemmeko jo myöhässä vai vieläkö meillä on aikaa kääntää suunta? 

Esimerkiksi Suomi-huoneeseen on sisustettu suomalaisen kodin huoneita eri aikakausilta 1950-luvulta 2000-luvulle. Tärkeäksi kysymykseksi nousee: onko tavaran määrä lisännyt ihmisten onnellisuutta? 

Valokuva: Anne Malin

Loppua kohden näyttelyn teokset muuttuvat yhä lohduttomammiksi tarjoten vaihtoehtoja tulevaisuudellemme. Viimeiset teokset kuitenkin herättävät toiveen siitä, että lopulta luonto pystyy korjaamaan ihmisen aiheuttamat vahingot.  

“Maa ja sen asukit ovat elpyneet ylikuluttamisen vaurioista. Tästä hetkestä käsin. Toivoa on! Elämä, kuolema ja uudestisyntyminen.” (Lainaus näyttelymateriaalista) 

Jätteestä taiteeksi! 

Näyttely on toteutettu upeasti ja onkin harmi, että se on vain kesän ajan nähtävillä. Tällainen elämys ansaitsisi pidemmän ja pysyvämmän esilläolon. Kyseessä ei missään nimessä ole kotikutoinen askartelu, vaan poikkeuksellisen ainutlaatuinen taideteos, ja toivomme näkevämme tulevaisuudessakin tällaisia näyttelyitä. Oikeissa käsissä toisen roska muuttuu taideaarteeksi. Olemme vakuuttuneita siitä, että kierrätysmateriaaleilla on kaikki mahdollisuudet muuttua taiteeksi. 

Alla video näyttelyn herättämistä ajatuksista. Video löytyy myös Ammattiopiston Livian facebookista.

Video: Anne Malin ja Johanna Orrensalo  Videon kuvat: Anne Malin, Johanna Orrensalo ja Marjatta Sihvonen

Lisätietoja näyttelystä: turku.fi/aikamatka-20360

Tämän jutun ovat kirjoittaneet ympäristönhuoltajaopiskelijat jäte- ja kierrätysneuvonnan kurssilla.

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *