Mitä on kotitalouden biojäte?

Biojäte on maatuvaa eloperäistä kiinteää ainesta. Biojätteelle on ominaista kosteus ja aineksen orgaanisuus, jotka mahdollistavat voimakkaan mikrobitoiminnan, jonka seurauksena biojäte hajoaa.  

Biojäteastiassa lounaalta kertynyt biojäte.
Kuva:Minna-Mari Kakko

Kotitalouksissa syntyvää biojätettä on kaikki ruokien tähteet, pilaantuneet ruoat, ruodot ja perkuujätteet voi laittaa biojäteastiaan. Pienet luut, esimerkiksi broilerin luut ja possun kylkiluut maatuvat kohtuuajassa, joten myös ne lajitellaan biojäteastiaan. Suuremmat esim. kookas kinkun potkaluu on järkevää laittaa energiajätteeseen. Kahvin ja teen porot suodatinpusseineen lajitellaan biojätteisiin, kuten myös juuresten, marjojen ja hedelmien kuoret, siemenet ja kivet. Kananmunien, pähkinöiden ja makkaran kuoret sekä juuston vahakuoret ovat myös biojätettä. 

Biojäteastiaan voi laittaa kohtuullisesti talouspaperia ja lautasliinoja sekä perkauksen suojana käytetyt sanomalehdet. Huokoinen kananmunakotelo imee erinomaisesti kosteutta, kun se silputaan muun biojätteen sekaan. 

Biojätteen lajittelemalla voit pidentää energiajäteastian tyhjennysväliä ja säästää rahaa. Pisin mahdollinen tyhjennysväli on 12 viikkoa. 

https://www.meillakotona.fi/artikkelit/mita-biojatteeseen

https://fi.wikipedia.org/wiki/Bioj%C3%A4te