Muovipakkaus – roska vai resurssi

Puhumme muoviroskasta, vaikka oikein kierrätettynä muovipakkaus on arvokas resurssi. Kierrättämällä estät muovipakkausten päätymisen luontoon ja edistät kiertotaloutta.  

Muovipakkauksia kannattaa tarkastella arvostaen 

Ensisijaisesti muovin käyttöä pitää vähentää, mutta edelleen roskaa kertyy kotitalouksiin ruokapakkausten, kääreiden ja purkkien muodossa. Jokainen muovipakkausjätteeseen päätynyt muovi merkkaa ja kierrätykseen kannattaakin suhtautua arvostaen: Suomessa kierrätetty pakkausmuovi palautuu yhä useammin raaka-aineeksi. Suuri osa muovipakkausjätteestä hyödynnetään ja jatkojalostetaan. Kierrätettyä muovia käytetään esimerkiksi uusiotuotteiden materiaalina.

Ennen kuin heität roskikseen

Tyhjiä margariini-, hapankaali-, ketsuppi- ja rosollipurkkeja voi käyttää uudelleen eväsrasioina ja säilytyskippoina. Mikäli pakkausten uusiokäyttöön ei ole kotona tarvetta tai muovipakkaus ei enää ole käyttökelpoinen, se kannattaa kiikuttaa lähimpään muovin kierrätyspisteeseen. Lajitteluastioiden äärellä hämmennystä helpottaa kysymys: Onko kyseessä muovipakkaus? Jos vastaus on kyllä, muoviroskan saa laittaa jäteastiaan, jossa lukee muovipakkaukset.

Muovipakkausjäteastiaan SAA laittaa 

  • Muovit, joita on käytetty tuotteiden pakkaamiseen.  
  • Kaikki kotitalouksissa syntynyt muovipakkausjäte.  
  • Kaupasta ostetut kuluttajapakkaukset
  • Muovilta tuntuvat pakkaukset
  • Yhdistelmäpakkaukset, jos muovia on suurin osa painosta. 

Huomioi myös 

  • Pakkauksen tulee olla tyhjä ja riittävän puhdas. Huuhtaisu vedellä tai pyyhkäisy paperilla riittää.  
  • Irrota purkkien korkit, kannet ja pumput, jotta jätelaitokseen optinen tunnistuslaite pystyy erottelemaan eri muovilaadut toisistaan.  
  • Älä pinoa pakkauksia sisäkkäin, koska muovilaadun tunnistuslaite lukee vain uloimman pakkauksen. 
Irrota purkkien korkit ja kannet, jotta jätelaitokseen optinen tunnistuslaite pystyy erottelemaan eri muovilaadut toisistaan.
Voit kerätä muovipakkaukset löyhästi samaan pussiin. Älä pinoa pakkauksia sisäkkäin, koska muovilaadun tunnistuslaite lukee vain uloimman pakkauksen.
JOS et ole varma mitä materiaalia kartonkipakkauksen korkki on, mutta korkki tuntuu ja näyttää muovilta, voit laittaa korkin muovipakkausjätteeseen.

Sinä voit vaikuttaa

Muovin kulutukseen voi laajemmin vaikuttaa esimerkiksi lähettämällä kauppaketjuille asiakaspalautetta. Voit esimerkiksi ehdottaa mikromuoviksi hajoavien hedelmäverkkopussien käytön kieltämistä. Lähikaupan hedelmäosastolle voi aina toivoa ekologisempia pakkausmateriaaleja. Ja noutoruokaa voi hakea ravintolasta omaan astiaan.

Lähteet: 

https://www.uusiomuovi.fi/fin/kuluttajalle/mitka_muovit_keraysastiaan/