Suunnittelemalla vähemmän biojätettä

Tiedätkö paljonko kotitaloudessasi menee ruokaa hukkaan?  

Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa ruokaa. Henkilöä kohden heitämme ruokaa pois keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa, noin sadan euron arvosta. Nelihenkinen perhe heittää ruokaa roskiin keskimäärin 500 euron edestä vuosittain. 

Kauppalappu ruokalista suunnitelman mukaan.
Kuva: Minna-Mari Kakko

Suunnittelemattomuuden seurauksena kaupasta ostetaan liikaa ruokaa, jolloin kaikkea ei ehditä hyödyntää ennen ruoan pilaantumista. 

Suunnittelemalla siis voit säästää rahaa, aikaa ja luontoa! 

Hyvä keino on suunnitella viikon ruokalista valmiiksi, tehdä kauppalappu ja käydä kaupassa kerran viikossa hankkimassa koko viikon tarvikkeet kerralla.  

Kun suunnittelet menun valmiiksi, voit ostaa juuri tarvitsemasi määrän ruokaa, joka tulee kaikki syötyä. Näin ei synny hävikkiruokaa ja biojätteeseenkin siirtyy paljon vähemmän tavaraa. 

Suunnitelmaan kannattaa varata yksi “jätepäivä” per viikko, jolloin syödään muilta päiviltä jääneitä ruokia. (kts. Blokkaus herkuttele tähteillä) 

Muista myös fifo-periaate (first in,first out). Älä ota/osta uutta ennen kuin vanha on käytetty.