Karhunlaukka

Kasvilaji: Karhunlaukka / Allium Ursinum

Yleiskuvaus ja käyttötarkoitus

Karhunlaukka on kaunis lehtojen valkokukintoinen kasvi, jonka lehdet muistuttavat hieman kieloa. Luontaisesti sitä kasvaa meillä Lounais-Suomessa ja Ahvenanmaalla. Kasvi kukkii kesäkuussa ja maanpäälliset osat kuolevat keskikesällä.

Koko kasvi on syötävä ja maku valkosipulimainen. Terveysvaikutukset ovat samantyyppiset kuin valkosipulilla, joskin hieman vaatimattomammat. Sitä käytetään esimerkiksi salaateissa ja mausteena.

Lisäystapa

Siemenet vaativat kylmäkäsittelyä. Kasvi on hieman hankala lähtemään siemenistä ja suositellaan istuttamista esikasvatetuista taimista tai sipuleista.

Istutus ja kylvöaika

Siemenet vaativat kylmäkäsittelyn. Ne kannattaa kylvää joko varhain keväällä tai myöhään syksyllä. Kylvös peitetään kevyesti. Taimettumisen jälkeen istutetaan puutarhassa esimekiksi lehtipuiden tai pensaiden alle (keväällä aurinkoinen, kesällä varjo tai puolivarjo). Talvisin kestää jopa märkyyttä. Sopisi todennäköisesti mainiosti metsäpeltoviljelyyn. Annetaan kasvaa rauhassa ensimmäisenä kesänä (siemeniä voi kerätä). Sipuleista istuttaminen tehdään kaivamalla sivusipuli ylös kasvin maanpäällisten osien lakastuttua keskikesällä ja istuttamalla mieluiten heti uuteen paikkaan.

Ravinnetarve: Maa möyhevä, multava, ravinteikas ja hieman kostea.

Maalaji ja Ph-suositus: Multamaa. Joukossa voi olla myös vähän hiekkaa. Ph 6-7

Kasvinsuojelu/rikkakasvien torjunta: Kasvin uskotaan karkottavan myyriä eivätkä monet muutkaan eläimet syö sitä. Se voi jopa suojella muita kasveja tuholaisilta. Houkuttelee pölyttäjähyönteisiä. Ei varsinaista tarvetta kasvinsuojeluun tuholaisilta. Kasvaa hyvin muiden kasvien kanssa (ei herne/palkokasvit), joten rikkakasvien torjunnallekaan ei suurta tarvetta. Jos kasvualueella ei kasva muita haluttuja kasveja myöhemmin kesällä, lienee järkevää käyttää katetta etenkin lakastumisen jälkeen rikkakasvien hillitsemiseksi.

Sadonkorjuu: Lehdet keväällä/alkukesällä, kunnes kukkii. Muut osat myöhemmin kesällä ja syksyllä.

Sadon käyttö ja markkinointi: Suosittu valkosipulista mausta pitävien keskuudessa. Lehdet herkullisia sekä tuoreena että kypsennettynä, mutta kuivatessa menettävät makuaan. Muut kasvinosat käyvät paremmin kuivaukseen. Koko kasvi sopii hyvin käyttöön, mutta etenkin tuoreista lehdistä maksetaan hyvä hinta. Ensisijaisesti markkinoisin ravintoloille tuoreita lehtiä.