Siankärsämö
Posted On 15.5.2021
Siankärsämö
Tieteellinen nimi: Achillea millefolium
Yleiskuvaus ja käyttötarkoitus:
- Monivuotinen, kasvaa samalla paikalla ainakin 4–6 vuotta.
- Siankärsämö sisältää runsaasti flavonoideja ja eteerisiä öljyjä – kamatsuleenia, pineeniä ja kamferia.
- Vaikuttaa tulehduksia ehkäisevästi ja vastustyskykyä lisäävästi.
- Parantaa maata nostamalla pohjamaan vaikealiukoista kaliumia muiden kasvien käyttöön
Käyttö (kukat ja lehdet):
- Mausteena ja juomien valmistukseen.
- Rohtona esim. haavojen hoitoon, ruokahalun lisäämiseen, synnytys- ja kuukautiskipuihin, hammassärkyyn ja flunssan ehkäisyyn.
- Kosmetiikassa rasvaisen ja näppyläisen ihon hoitoon.
Lisäystapa
- Leviää pintarönsyjen ja siemenien avulla
- Kaupallisessa viljelyssä käytetään suoraa siemenkylvöä tai taimikasvatusta
Istutus-/kylvöaika
Suorakylvönä elo- syyskuussa, tai keväällä huhti-toukokuussa. Voi myös esikasvattaa 4–6 viikkoa ennen istuttamista.
- Kylvömäärä 1–2 g / aari. Riviväli 30–60 cm.
- Taimien istutus mustaan muoviin 9 kpl / neliömetri
Ravinnetarve
- Vaatimaton kasvi, kasvaa kuitenkin rehevämmäksi hyvälaatuisessa, ei liian kosteassa puutarhamaassa.
- karjanlantakompostia 40–50 kuutiota hehtaarille
Maalaji + pH – suositus
- Viihtyy auringossa, kuivassa, keskiravinteisessa, kalkkipitoisessa moreenimaassa.
- pH-suositus 5,7–6.3
Kasvinsuojelu/rikkakasvien torjunta
- Rikkaruohojen haraus ja kitkeminen tai katetta niiden ehkäisyyn. Kate ei kuitenkaan estä rönsyjen kehittymistä.
- Lehtihometta voi esiintyä tiheässä kasvustossa.
Sadonkorjuu: korjuumenetelmä ja aikataulu
- Ensimmäisenä vuonna kukkia ei yleensä kehity, eikä silloin korjata satoa. Muina vuosina voi saada kaksi satoa.
- Kukat korjataan saksilla/sirpillä leikkaamalla 2–3 cm pituisine varsineen, heinä-elokuussa täyden kukinnan aikaan.
- Koneellinen korjuu on mahdollista, jos kukinnot ovat samalla korkeudella.
- Niittokonetta voi käyttää, jos ostaja sen sallii.
Sadon käyttö
Kosmetiikassa:
- Kipuvoiteissa
- Hiushoitotuotteissa
- Rasvaisen ja akneihon hoitoon
- Kylpysuoloissa
Elintarvikkeena ja ravintolisänä:
- Yrttihaudukkeena
- Yrttitinktuurana
- Mausteena