Tekstiilitkin kierrätykseen – miksi pitäisi?

Tyyli kuluttaa vaatteita ja tekstiiliä on muuttunut viime vuosikymmenien aikana. Kestävien vaatteiden ja tekstiilien tilalle on tullut halpaa ja huonolaatuista pikamuotia, jota tuotetaan luonnon sekä vaatteita ja niiden materiaaleja valmistavien ihmisten kustannuksella. Tekstiilijätteen määrät ovat nykyisin valtavia koska tuotantomäärät ovat suuret, laatu heikentynyt, hinnat laskeneet ja vaatteista on tullut kertakäyttöisiä. Mutta toisen roska saattaa olla toisen aarre.

TEKSTIILIN KIERTO ON MAHDOLLISUUKSIEN AARREAITTA

Kun vaate ei kelpaa enää uudelleenkäyttöön kirpputorien, käsitöiden tai muun kautta niin se pitäisi saada kiertoon tekstiilinkeräykseen. Tekstiilijäte on olemassa olevaa materiaalia, josta voidaan valmistaa uutta materiaalia ekologisempaa tekstiilintuotantoa varten. Tekstiili on monikäyttöinen materiaali ja esimerkiksi tekstiiliteollisuuden leikkuujätettä voidaan käyttää sellaisenaan täyte- ja eristemateriaalina. Olisi haaskausta heittää kaikki olemassa oleva materiaali menemään.

Muutosta nykyisellään ongelmalliseen tekstiiliteollisuuteen tarvitaan ja se on onneksi tulossa sillä EU-alueella tekstiilin erilliskeräys tulee pakolliseksi vuonna 2025. Monet ovat halukkaita lajittelemaan tekstiilijätteensä ja meillä on tietoa ja taitoa, miten tekstiilijätteen keräys toimii. Olemme siihen Suomessa valmiita. Käytöstä poistettua tekstiiliä tarvitaan suuria määriä sillä kaikkea kerättyä tekstiiliä ei saada uudelleen kiertoon koska tekstiilinkeräykseen tulee mukaan käyttökelvotonta tai sinne kuulumatonta materiaalia.

Kiertotalous mahdollistaa kasvua ilman lisääntyvää materiaalin kulutusta ja tekstiilin kierrosta on tulossa uusi työllistävä teollisuudenala Suomeen. Jo nyt Suomessa on yrityksiä, jotka hyödyntävät tekstiilijätettä. Esimerkiksi Infinited Fiber Company kehittää kuitua, joka on valmistettu vanhoista vaatteista ja kierrätettävissä uudestaan kerta toisensa jälkeen.

Vaate- ja tekstiiliteollisuus nykyisellään on ympäristölle kestämätön rasite sekä eettinen ongelma. Emme voi jatkaa neitseellisten luonnonmateriaalien loputonta tuhlausta ja ihmisoikeuksien polkemista. Yhteiskehittäminen vaatii kaikkien osallistumista ja on kaikkien edun mukaista kierrättää tekstiilit.

Kuva: Pixabay