Appeja luonnossa liikkumiseen

Kuten moneen muuhinkin asiaan, myös luonnossa liikkumiseen on olemassa suuri määrä erilaisia sovelluksia. Löytyy monenlaista kartta-, suunnistus-, säätila- ja tunnistusappia. Nykyajan kirjo on hyvinkin laaja ja sovellussupermarketeissa eksyminen on todennäköistä, ellei jopa väistämätöntä. Tähän artikkeliin on koottu muutamia sovelluksia ja sivustoja, jotka ovat osoittautuneet erinomaisiksi ja soveltuvat niin luontoharrastusta henkeen ja vereen eläville kuten myös vasta-alkajille. Möngittiin sitten ensimmäistä kertaa omalla pihanurmikolla tai hiihdettiin jääkarhujen keskellä.

Mitä nämäkin Tuorlan tropiikin kasvit lienevät…? Olisiko apista apua? Kuva: H. L.

Inaturalist 

Inaturalistilla voit ottaa kuvia ja jakaa materiaalia muiden kanssa.  Inaturalistilla on käyttäjäpohjanaan iso sosiaalinen verkosto luonnontieteilijöitä, kansalaistieteilijöitä ja biologeja. Sovellus luotiin kartoittamaan ja jakamaan havaintoja luonnon monimuotoisuudesta.  Havaintoja voidaan lisätä verkkosivuston tai mobiilisovelluksen avulla. Havainnot tarjoavat arvokasta avointa tietoa erilaisten tieteellisten tutkimushankkeiden, museoiden, kasvitieteellisten puutarhojen, puistojen ja muiden järjestöjen käyttöön.  Yhteistyössä National Geographic! 

https://www.inaturalist.org/

Suomen Luonnon Villivihannekset 

Luonnon Villivihannekset -mobiilisovellus esittelee 30 ravinnoksi hyödynnettävää villivihannesta maamme luonnosta. Sovellus kertoo jokaisesta lajista tuntomerkit, kasvupaikan sekä käyttötapoja ja vinkkejä villivihannesten hyödyntämiseen keittiössä. 

Karttaselain 

Karttaselain tarjoaa tarkat maasto- ja merikartat luonnossa liikkujalle, selkeät kaupunkikartat kaupunkilaiselle sekä vesistöjen syvyyskartat veneilijälle ja kalastajalle. Sovelluksen ilmaisversio on jo hyvä ja riittää varmasti monelle sellaisenaan. Sen avulla saa käyttöönsä Maanmittauslaitoksen tarkan ja ajantasaisen maastokartan, ilmakuva-aineistot koko Suomesta, oman GPS-sijainnin ja sijainnin seurannan, mahdollisuuden tallentaa omat suosikkipaikat ja reitit kartalle sekä monipuoliset retkeilykohteet kuten esimerkiksi laavut ja hiihtoladut (yli 18 000 kohdetta kaiken kaikkiaan). Maksullinen Plus-tilaus tarjoaa entistä enemmän toimintoja ja aineistoja. Yksi maksullisen version suurimmista hyödyistä on mahdollisuus ladata etukäteen karttoja offline-käyttöä varten, jolloin voit selailla niitä kätevästi myös ilman verkkoyhteyttä. 

https://www.karttaselain.fi/

Retkipaikka 

Suosittu Retkipaikka-appi on retkeilijän vinkkikirjasto, josta löydät yli 1500 esiteltyä kohdetta sekä muita merkittyjä kohteita kartalta. Sovelluksesta löydät myös kasvavan määrän valmiiksi merkittyjä reittejä, joten jos et itse halua suunnitella vaellus- tai retkeilyreittiäsi, kannattaa Retkipaikka-sovelluksesta hakea inspiraatiota reitin valintaan. Näppärässä sovelluksessa voit etsiä eri paikkoja niin sijainnin kuin nimenkin perusteella. Lisäksi voit ladata suosikkikarttanäkymiä offline-tilaan, jolloin pysyt kätevästi reitillä myös silloin, kun kännykkäsi yhteys pätkii. 

Star Chart 

 Star Chart -sovelluksen avulla saat helposti tietoa siitä, mitä tähtiä ja tähtikuvioita yltäsi löytyy. Osoita vain kännykkääsi tähtitaivasta kohti, ja sovellus kertoo, mitä parhaillaan katselet. Sovelluksen avulla saat myös tietoa siitä, millainen taivas muualla maailmassa näkyy tänä iltana, ja voit jopa katsella samaa taivasta itse osoittamalla kännykkääsi maata kohden. 

https://sites.google.com/site/starchartuserguide/

0 100 100 Merellä -sovellus 

0100100 Merellä -sovellus tarjoaa maksutta Suomen merialueiden sekä Vuoksen vesistön merikartat. Sovellus on mitä mainioin ja mukavin lisä veneeseen – sen avulla voit seurata, missä kulloinkin seilataan livenä. Sovelluksesta näkee kätevästi sääennustetiedot. Se sisältää “mies yli laidan” -toiminnon (MOB). iOS-käyttäjille sovellus tarjoaa mahdollisuuden oman sijainnin jakoon mm. tekstiviestillä, sähköpostilla tai Facebookin välityksellä. 

Säätilan tarkkailuun sopivia sovelluksia on myös useita.

Ilmatieteen laitoksen sääsovellus 

Ilmatieteenlaitoksen sääsovelluksesta näet 10 vuorokauden sääennusteen yli 17 000 paikkaan Suomessa sekä satoihintuhansiin ulkomaiden kohteisiin. Jos puhelimesi paikannustoiminto on päällä, palvelu näyttää automaattisesti sijaintisi säätiedot. Voit tallentaa palveluun suosikkipaikkakuntasi ja selata näppärästi paikkakuntien sää- ja havaintotietoja. 

https://www.ilmatieteenlaitos.fi/palvelunumerot-ja-mobiilisaa

Foreca Weather app 

Forecan sovellus antaa 10 vuorokauden sääennusteet sekä sääanimaatioita mihin tahansa paikkaan ympäri maailman. 

https://corporate.foreca.com/fi/kuluttajille

YR.No 

YR.No on norjalaisten kehittämä sääpalvelu, joka käyttää NASAN satelliitteja. Erittäin tarkka ja luotettava sääennustusappi. 

https://www.yr.no/en

Accuweather 

Amerikkalainen säänennustussivusto Accuweather tarjoaa samankaltaista palvelua kuin YR.NO.  

https://www.accuweather.com/

Muita hyviä tärppejä:

LuontoPortti 

LuontoPortissa on tietoa sadoista lajeista hyvin otettujen kuvien ja piirrosten mukana. Lajeja voi selata ja hakea monin eri tavoin, esimerkiksi nimen, suvun tai heimon mukaan.  

https://www.luontoportti.com/suomi/fi/

Laji.fi 

Suomen Lajitietokeskus kerää ja yhdistää suomalaisen lajitiedon yhtenäiseksi ja avoimeksi kokonaisuudeksi. Laji.fi:ssä  voit tutustua lajeihin ja niiden esiintymiseen, selata havaintoja suomalaisista lajitietokannoista sekä pitää kirjaa omista luontohavainnoistasi. 

https://laji.fi/

Metsähallituksen Luontoon.fi 

https://www.luontoon.fi/

Lukes 

Metsähallituksen Luontoon.fi-sivusto ja Luonnonvarakeskus Lukesin sivut antavat tietoa, vinkkejä ja apua luontoaiheisiin kysymyksiin ja tarjovat jatkuvasti päivittyviä tietokantoja mm. metsäpalotilanteesta. Ajankohtaiset ja luotettavat sivustot. 

Huom! Vaikka nykyajan tekniikka- ja älylaitteet tarjoavatkin käytännössä kaiken tarvittavan tiedon ja avun myös luonnossa liikkumiseen, muistathan nauttia itse luonnosta! Kun olet varmistanut, ettei retkileivän väliin pääse myrkkyseitikkejä suppilovahveroiden sijaan ja käteen otettu kukkakärpänen ei kahden sekunnin jälkeen osoittaudu *pistiäisiin* kuuluvaksi ampiaiseksi, sulje älylaite ja keskity itse asiaan. Luonto tarjoaa tehokkaasti vastalääkettä nykyajan informaatioähkyyn.

Jiri Tschernij LuNe 2020- Livia Tuorla. 25.3.2021

Kirjoittaja ja korpikiitäjä Tuorlan puunkaatotunnilla. Kuva: H.L.