Jätelain uudistus 2021

Kerron tässä postauksessa ennakoiden jätelain tulevista muutoksista taloyhtiöiden asukkaille. Jätelakiluonnoksessa edellytetään kierrätyksen lisääntymistä kotitalouksissa. Tämä toteutetaan lisäämällä taloyhtiöille ja niiden asukkaille enemmän kierrätysastioita omalle pihalle. Uudet määräykset tulevat voimaan vuonna 2021.

kuva:Liisa Rautakumpu

Vähintään viiden asunnon taloyhtiöissä tulee olla astiat sekajätteelle (eli polttokelpoiselle jätteelle kuten Lounais-Suomessa sitä kutsutaan), biojätteelle, pienmetallille, kartongille, pakkauslasille ja muoville. Tämä ohje tulee voimaan vuoden kuluttua lain voimaantulosta.

Biojätettä syntyy arviota 1,5–4,5 litraa henkeä kohti. Sen saaminen pois sekajätteestä onkin tärkeää, jotta saadaan biojätteen sisältämät ravinteet talteen. Siksi lakiluonnoksen mukaan kolmen vuoden kuluttua tuleekin voimaan ohje, jonka mukaan jokaisella yli 10 000 asukkaan taajamassa asuvalla tulee olla joko biojäteastia tai oma kompostori – siis myös kaikilla omakotitaloasukkaalla.

Kompostoriin pitää varata tilaa seosaineelle ruokajätteen lisäksi. Seosainetta laitetaan sama määrä kuin ruokajätettä. Seosainetta eli kuiviketta tarvitaan parantamaan kompostin ilmavuutta, sitomaan kosteutta ja hajuja ja tuomaan hiiltä hajottajien energialähteeksi. Edullisinta on kuiva haravointijäte, jossa lehtien seassa on neulasia, kuivaa ruohoa tai oksanpätkiä. Kariketta voi ostaa myös kaupasta. Maatuessaan kompostin massa pienenee puoleen alkuperäisestä määrästä. Biojäte maatuu 6-12 viikon aikana. Maatumisnopeuteen vaikuttavat olosuhteet, laatu ja jätteen määrä.

Lyhyt kompostointiohjeistus

Laita kompostoriin

  • ruoantähteet 
  • pehmopaperit 
  • kahvin- ja teenporot, suodatinpussit ja teepussit 
  • kasvijätteet, myös rikkakasvit mieluummin ennen siementen kehittymistä, ja niiden auringossa kuivatetut juuret
  • kotieläinten häkkien purut 

Älä laita kompostoriin
aineksia, jotka eivät lahoa tai jotka voivat myrkyttää kompostin.

  • Ei tuhkaa tai kalkkia 
  • Ei tupakantumppeja eikä siivousjätettä.
  • Ei haitallisten vieraskasvien, kuten jättiputkien tai jättipalsamin siemeniä.
  • Ei vaarallisia jätteitä, kuten lääkkeitä, kemikaaleja, painekyllästettyä puuta.


Kirjoittaja:
Liisa Rautakorpi
Lune2020

Lähde: https://www.hsy.fi/jatteet-ja-kierratys/jateastiat-vuodesta-2021/