Ruiskaunokki

Ø Kasvilaji

Mykerökukkainen kasvi (asterikasvi)

Ø Yleiskuvaus ja käyttötarkoitus

Yksivuotinen kesäkukka, joka soveltuu kestäväksi leikkokukaksi. Vanha rohdos- ja rikkakasvi. Kukkia voi käyttää ruokien koristeluun, teeaineksena tai salaattiin tuoreena ja kuivattuna. Kukat kuivataan pimeässä. Vahvalla kukkahauteella voi sävyttää harmaata hiusta liilan sävyiseksi ja sitä voi käyttää myös vesivärinä. Mesi hyvin sokeripitoista, joten sopii mesikasviksi mehiläisille sekä päivä- ja yöperhosille. Ruiskaunokki sisältää muun muassa flavonoideja ja antosyaaneja.

Ø Lisäystapa

Suvullinen lisääminen siemenistä suorakylvöllä tai esikasvatuksella. Kylväytyy joskus myös itsestään. Siemenet voi kylmäkäsitellä paremman itävyyden saamiseksi, mutta se ei ole välttämätöntä. Itävyys- ja taimettumisprosentti korkea, 80–90 %.

Ø Istutus-/kylvöaika

Esikasvatus marraskuun puolivälistä huhtikuun loppuun. Idätyslämpötila on 15–20 ℃, jolloin kylvös pidetään kosteana ja peitettynä. Taimet voidaan kylvää avomaalle yöpakkasten jälkeen. Suorakylvö huhtikuun alusta toukokuun loppuun tai elokuun puolivälistä syyskuun loppuun, jolloin kukinta tapahtuu alkukesästä. Jatkuvaa satoa saa kylvämällä ruiskaunokkia kuukauden välein keskikesään asti.

Ø Istutus–/kylvötiheys

Matala vako 0,5 cm. Taimi- ja riviväli 15. Siementen tuottoa varten neliömetrille voi kylvää jopa 40 ruiskaunokkia.

Ø Ravinnetarve

Fosforin lisääminen maaperään keskikesällä auttaa tuottamaan enemmän kukkia. Ruiskaunokki menestyy kuitenkin ravinneköyhemmissäkin maissa.

Ø Maalaji

Tuore keskiravinteinen ja läpäisevä moreenimaa. Viihtyy happamassa maassa ja auringossa, pH-suositus 6,5.

Ø Kasvinsuojelu

Ruiskaunokki ei ole yleensä altis kasvintuhoajille, mutta mustaruostetta, varsimätää tai härmää saattaa tulla liian tiheästi istutettuihin kasveihin. Härmää voi torjua luonnonmukaisesti mäntysuopasuihkeella. Rikkakasveja voidaan torjua harju- ja vuoroviljelyllä sekä esikasvattamalla taimia ja istuttamalla ne katettuun kasvualustaan. Rikkakasveja voidaan hävittää kitkemällä istutustiheydestä riippuen.

Ø Sadonkorjuu

Kukkii noin 10 viikon kuluttua kylvöstä. Sadonkorjuu tapahtuu tavallisesti heinä-syyskuussa. Sato voidaan korjata käsin tai koneellisesti leikkuupuimalla riippuen viljelytarkoituksesta. Kerätyt siemenet kuivataan.

Ø Sadon käyttö ja markkinointi

Käytetään leikkokukkana, koristeena elintarvikkeissa tai viljellään siemeniä varten. Kukkia voidaan myös kuivattaa pidemmän säilyvyyden saamiseksi. Tislattuja kuivattuja kukkia käytetään esimerkiksi kosmetiikan valmistuksessa. Alkuperäisen sinisen lajikkeen lisäksi ruiskaunokista löytyy eri värisiä (valkoisia tai punaisen eri sävyisiä) lajikkeita. Ruiskaunokki on suosittu viljelykasvi, jota voidaan kylvää myös maisemapelloiksi. Viljelyn tulee käydä ilmi markkinoinnissa ja myyntipakkauksissa, ettei niitä sekoiteta luonnonvaraisina poimittuihin kasveihin.