Uutisista biojätettä ja muita vinkkejä lajitteluun

Ensisijaisesti tulee toimia niin, että jätettä ei syntyisi. Jos jätettä kuitenkin syntyy, mieti voisitko hyödyntää sitä uusiokäytössä. Jos et voi hyödyntää jätettä, tulee se lajitella oikein. 

Näin teet kätevän biojätepussin sanomalehdestä 

Tiesitkö, että biohajoavasta muovista valmistetut pussit eivät ole paras vaihtoehto biojätteen keräämiseen? Esimerkiksi Lounais-Suomen Jätehuollon keräämä biojäte viedään biokaasulaitokselle käsiteltäväksi, ja tässä prosessissa biohajoavista muovipusseista on haittaa, koska pussit venyvät ja kiertyvät helposti biojätemassaa sekoittavan akselin ympärille ja niitä on hankala saada akselista irroitettua. Jos taas kompostoit biojätteesi itse, biohajoava muovi hajoaa hyvin hitaasti ja voi aiheuttaa haittaa kompostoitumisprosessissa.  

Hyvä ja edullinen ratkaisu biojätteen keräämiseen on sanomalehdestä taiteltu pussi. Voit joko kerätä biojätteen erilliseen astiaan ja kuljettaa sen sitten lähimpään biojätteen keräysastiaan, tai voit myös kerätä biojätteen suoraan sanomalehdestä taiteltuun pussiin. Tällöin kannattaa huomioida tiheämpi tyhjennysväli, ettei sanomalehtipussi hajoa kosteampien biojätteiden, kuten kahvinpurujen takia.  

Tässä ohjeet näppärän biojätepussin taitteluun. Voit taitella pusseja kerralla isomman määrän, sillä ne vievät vain vähän tilaa ja näin on helppo ottaa uusi pussi käyttöön. 

  1. Taita lehden alareunasta noin 10cm levyinen kaistale paperin päälle.  
  1. Käännä paperit nurinpäin, niin että edellinen taitos on edelleen paperin alareunassa. Taita paperi vasemmalta puolelta noin ¾ leveydeltä paperin päälle. 
  1. Taita paperin loppuosa oikealta puolelta muiden paperien päälle. 
  1. Sujauta edellinen taitos alareunaan muodostuneeseen “taskuun”. 
  1. Käännä paperi toisinpäin ja niin että taitettu reuna on ylhäällä. 
  1. Taita nyt paperin alapuoli yläreunaan muodostuneeseen “taskuun”. 
  1. Nyt sinulla on valmis biojätepussi! Voit taittaa vielä pussin alakulmia hieman ylöspäin, niin pussi pysyy paremmin pystyssä. 

Tässä vielä linkki Ylen tekemään juttuun biokaasulaitoksesta ja biohajoavien muovipussien aiheuttamista ongelmista käsittelyprosessissa. https://yle.fi/uutiset/3-11244817 

Muovipakkausten huuhtelu ekologisesti vettä säästäen 

Muovipakkaukset olisi hajuhaittojen ehkäisemiseksi hyvä huuhtaista ennen jäteastiaan laittoa. Tämän tekemiseen riittää viileällä vedellä huuhtelu taikka paperilla pyyhkäisy. Tuntuuko turhalta käyttää vettä tai paperia roskien pesuun? Ei hätää, asiaan löytyy ratkaisu!  

Jos tiskaat tiskisi käsin, voit jättää tiskaamisen jälkeen tiskiveden altaaseen ja laittaa likaiset muovipakkaukset veteen likoamaan. Tai jos jätät jonkin isomman astian, kuten kattilan tai uunivuuan likoamaan, voit liottaa niiden sisällä myös muovipakkauksia. Yksi vaihtoehto on myös jättää likainen muovipakkaus, kuten vaikkapa jogurttipurkki, tiskialtaan pohjalle ja antaa sen huuhtoutua samalla kun esimerkiksi peset käsiäsi.  

Kartonkien lajittelu 

Kartonkiset pakkaukset kannattaa litistää ja pakata sisäkkäin. Näin ne eivät vie paljoa tilaa, ja niitä ei tarvitse viedä keräysastiaan kovinkaan usein. Kartongit voi kerätä johonkin isompaan pahvi- tai kartonkipakkaukseen ja viedä suoraan siinä keräysastiaan. 

Kätevä ja kaunis kodin kierrätyspiste 

Lajittelu on tärkeää ja antoisaa puuhaa, mutta moni varmasti tuskailee kodin kierrätyspisteen kanssa. Miten saada kaikki tarvittavat lajitteluastiat mahtumaan ja vieläpä niin, että kierrätyspiste olisi kivan näköinen? 

Myynnissä on valtava määrä erilaisia lajittelukaappeja ja -astioita monesta eri hintaluokasta. Ne ovat useimmiten kauniita ja tilaa säästäviä. 

Esimerkki edullisesta lajitteluastiasta Bauhausin valikoimasta: 

https://www.bauhaus.fi/lajitteluastia-smartstore-collect-76-l-valkoinen-bambukansi.html?sku=61329058&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=&gclid=EAIaIQobChMI8bG0iY679gIVW-PmCh3M3ATgEAQYCyABEgK_EvD_BwE

Toinen esimerkki hintavammasta, mutta kauniista lajittelukaapista ajotuotteet.fi -sivulta: 

https://www.ajtuotteet.fi/varasto-teollisuus/jatehuolto-ja-siivous/jatteiden-lajittelu/lajittelukaapit/lajittelukaappi-484209-484213?gclid=EAIaIQobChMIq6Oik4-79gIVnI9oCR33gQTTEAQYByABEgJAE_D_BwE&gclsrc=aw.ds

Toinen vaihtoehto on kasata kodin kierrätyspiste itse erilaista laatikoista tai astioista. Valikoimaa riittää, ja jokaiselle varmasti löytyy omiin tarkoituksiin sopivat astiat. 

Kannellisia muovilaatikoita voi kasata pinoon ja kirjoittaa päätyihin jätejakeen nimi, jotta on helposti nähtävillä mikä jäte kuuluu mihinkin astiaan. Näin koko perheen on helppo käyttää jäteastioita. Tällainen päällekkäin kasattava lajittelupiste ei vie kodista paljoakaan tilaa. 

On myös olemassa päällekkäin kasattavia säilytyslaatikoita, joissa kansi on ns. Viistosti aukeava. Tämä tekee lajittelusta vaivatonta, kun ei tarvitse nostella laatikoita laittaakseen roskan oikeaan laatikkoon. 

 Tällaisesta laatikosta esimerkki Clas Ohlsonin valikoimasta: 

https://www.clasohlson.com/fi/S%C3%A4ilytyslaatikko,-jossa-taitettava-kansi-/p/41-1039?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=google%20surfaces&gclid=EAIaIQobChMIubDdi5G79gIVRI9oCR356AUBEAQYAiABEgLKq_D_BwE

Erilaiset roskiskaappiin laitettavat jätevaunut ovat myös hyvä vaihtoehto. 

Tässä esimerkki Puuilon valikoimasta löytyvästä kolmen sangon jätevaunusta: 

https://www.puuilo.fi/ecoring-jatevaunusetti-3-sankoa

Mikäli olet oikein innostunut lajittelusta ja erilaisia jätejakeita on monta, voit yhdistellä näitä edellä mainittuja vaihtoehtoja.  

On hyvä suhteuttaa jäteastioiden koko syntyvän jätteen määrään. Helpottaa elämää, kun jäteastiat ovat sopivan kokoisia, eivätkä ne vie turhaan tilaa tai vaihtoehtoisesti täyty liian nopeasti. 

Antoisia lajitteluhetkiä! 😊