Värisaflori

Yleiskuvaus ja käyttötarkoitus


Värisaflori eli saflori on ohdakekasvi, jota viljellään yksivuotisena. Se on kotoisin Välimeren alueelta. Suomessa saflorin viljely on vielä melko harvinaista.
Kasvin korkeus noin 90 cm. Lehdet ovat kiiltävät ja piikikkäät ja kasvavat tukevaa vartta pitkin. Latvassa oleva kukka on voimakkaan oranssin värinen. Mehiläiskasvi, joka houkuttelee mesikasvina myös melko hyvin päiväperhosia.
Värisafloria käytetään nimeensä viitaten juuri värjäykseen, niin langoissa (joihin saadaan punertavan keltaista sävyä) kuin ruuissa ja esimerkiksi teesekoituksissa. Värisaflorin värjäysainetta on kutsuttu myös nimellä kartamiini eli espanjanpuna ja sillä on korvattu mm. kallista sahramia. Siemenistä saadaan hienoa safloriöljyä, joka sopii ruuanlaittoon. Aiemmin öljyä on käytetty alentamaan verenpainetta.


Lisäystapa
Lisätään joko yleensä siemenestä. Kylväytyy myös itse, mikä tosin on erittäin harvinaista Suomen lämpötiloissa, kun siemenet ei ehdi kypsymään.


Istutus-/kylvöaika
→ Esikasvatus maalis-huhtikuussa.
→ Karaistut taimet ulos kesäkuussa.
→ Etelässä suotuisilla paikoilla avomaakylvö.
→ 15-25 cm riviväli ja taimiväli noin 40 cm
→ Aurinkoinen, suojaisa paikka.
→ Multava, keskiravinteinen maa, savessa jää matalaksi.


Ravinnetarve
Kun huolehtii, että paikka, johon saflorin istuttaa, on keskiravinteikas, ei sitä kesän aikana tarvitse välttämättä erikseen lannoittaa.


Maalaji + pH – suositus
Multava, keskiravinteikas maa. PH suositus välillä 5,4–8,2.


Kasvinsuojelu/rikkakasvien torjunta
Parhaiten saflorin kohdalla tauteja torjumaan toimii viljelykierto, eli ei kahta kertaa peräkkäin istuteta sitä samaan paikkaan.


Sadonkorjuu: korjuumenetelmä ja aikataulu
Saflori kypsyy 110–150 päivässä istutuksesta sadonkorjuu kuntoon kevätkasvina, kun taas 200–> päivässä syksympänä kylvettynä. Suomessa viisainta on ehdottomasti kylvää se keväällä, jotta ehtii kukkimaan. Kuivakukiksi tulevat kerätään kukinnan alkuvaiheessa ja värjäykseen tulevat kukat täysin auenneina. Kasvi kuivataan perusteellisesti, ellei sitä käytetä heti. Siemenet eivät mene rikki helposti, joten ne voidaan korjata suoraa kukinnon kanssa. Jos käytössä ei ole konetta, voi kasvin leikata varsineen esimerkiksi pienillä puutarhasaksilla.


Sadon käyttö + markkinointi
Sadosta voi käyttää kukat värjäykseen tai ravintona. Kukat voi syödä tuoreena tai kuivata ne kuivakukiksi ja jatkojalostaa esimerkiksi teesekoituksiin. Jos siemenet ehtivät kypsyä, voi ne syödä tai teettää hienoksi safloriöljyksi.